Dévaványa projekt logo

Sajtóközlemény

Széchenyi 2020 logoDÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A megvalósult beruházás a Környezet és Energia Operatív Program „Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése” c. konstrukciójának keretében 2015.08.31 – 2015.10.31. között az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg Dévaványa Város Önkormányzatának tulajdonát képező épületein.

 

A most ősszel kezdődő épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Dévaványai Oktatási Egység és a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyomaendrődi Tagintézménye a téli időszakban jóval gazdaságosabban lesz működtethető.

 

A „Dévaványa város középületeinek energetikai fejlesztése” KEOP-5.7.0/15-2015-0096 azonosítószámú projekt támogatása 141.208.799 Ft. A támogatás intenzitása 100 %.

Az elnyert támogatást az önkormányzat mindkét épület épületenergetikai korszerűsítésére fordítja, ami azt jelenti, hogy modern hőszigeteléssel látják el a homlokzatokat és a tetőszerkezeteket, az elavult fa nyílászárók helyére hőszigetelt üvegezésű műanyag ablakok kerülnek.

 

A megvalósítandó fejlesztés közvetlen célja az energia-megtakarítás és ezáltal a működési költségek jelentős mérséklése.

Az épületek épületenergetikai felújítása teljes mértékben összeegyeztethető az Európai Unió és a Magyarország energetikai stratégiájával. A megvalósult projekt eredményeként érvényesíteni tudjuk a fenntartható fejlődés szempontjait, illetve hozzájárulunk a környezeti szempontokat érvényesítő gazdaságpolitikai kialakításához. 


2015. NOVEMBER 25.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KORSZERŰ INTÉZMÉNYEKBEN TANULHATNAK TOVÁBB A DIÁKOK DÉVAVÁNYÁN

Dévaványa Város Önkormányzata az elmúlt időszakban több helyi intézmény energetikai korszerűsítését valósította meg európai uniós támogatásból. Az önkormányzat az idei évben sikeres pályázatot tudhat ismételten magának, mivel a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakképző Iskolája és Kollégiuma és a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyomaendrődi Tagintézmény épületének hőszigetelésére és nyílászáróinak cseréjére több mint 141 millió forintot kapott a város az Európai Unió Kohéziós Alapjától. A támogatásnak köszönhetően az épületek fűtése energiatakarékos és környezetbarát, míg fenntartásuk gazdaságosabb lett. Az épületek ünnepélyes átadására 2015. november 25-én került sor.

Dévaványa Város Önkormányzata a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakképző Iskolája és Kollégiuma és a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyomaendrődi Tagintézmény épületenergetikai fejlesztésére 141 millió forintot meghaladó pályázati támogatást nyert el. Az intézmények épületenergetikai fejlesztése azért vált szükségessé, mert a nem megfelelő homlokzati szigetelés és az elöregedett nyílászárók miatt a fűtési időszakban nem volt gazdaságos a fenntartásuk. A felújítási munkálatok mindkét helyszínen szeptemberben megkezdődtek.

Mindkét intézmény esetében elmondható, hogy megépítésük idejében bár az akkori kor követelményeinek megfelelt, mostanra építészeti megoldásai felett eljárt az idő. Az intézmények épületenergetikai korszerűsítésére a projekt keretében több mint 141 millió forintot fordítottak. Az elnyert uniós forrásból 218 darab nyílászárót cseréltek ki, és összesen több mint 3400 négyzetméternyi födém- és homlokzati hőszigetelést helyeztek el. A projekt elsőszámú célja olyan beruházási, megvalósulási költségében céltudatos, racionálisan szakaszolható kivitelezésű energetikai konstrukció megvalósítása volt, amely az üzemeltetési költségek vonatkozásában a környezeti energiahasznosítás alkalmazásának többlet beruházási költségeit ésszerű időn belüli megtérüléssel biztosítja. Konkrét célunk az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségek csökkentése – utólagos hőszigeteléssel, külső nyílászárók cseréjével, födémszigeteléssel – ezzel az energia felhasználás minimalizálása és költség megtakarítás. Az épületek korszerűsítésének megvalósulásával, állapotának nagymértékű javulása, és az épített környezet esztétikai változása következik be. A veszteségek csökkenésén túlmenően jelentősen javul az épületeket használók komfortérzete is.

Valánszki Róbert, Dévaványa Város polgármestere elmondta, hogy az iskola és a kollégium illetve a szakszolgálat épületének hőszigetelése valamint nyílászáróinak cseréje olyan fejlesztés, amely pozitívan szolgálja a dévaványai és a vidéki fiatalok érdekeit. „Számunkra a legfontosabb, hogy a beruházások megóvják és szolgálják a környezetet, a lakosságot és a jövő generációját” – tette hozzá a Polgármester Úr.

 Projekttábla

Az alábbi linkre kattintva letölthető a projekttábla PDF formátumban:
Letöltés